1930’lu senesinde 1966 senesi ve 1983’de dünya kupasının kaybolma durumları, bir takım önlemlerin alınmasına neden olmuştur. Temelde dünya kupası altın mı için ilk üretimlerinde altın demek doğrudur. 6 kilogram 175 gram ağırlığı olan ve 18 ayardan yapılarak, önemli bir tasarımı da barındırır. Boyu da yaklaşık 36 santimetre kadardır. Fakat yapılan hırsızlık olayları ve Brezilya’nın kupayı en son kazanmasından sonra bir daha 1983 senesinden sonra bulunamaması gibi olaylar, kupanın tam verilmemesine neden olmuştur. Evet gerçek altın bir kupa bulunmaktadır fakat bu kupa 4 yıl boyunca şampiyon olan takımda almaktadır. Ardından ise o ülkeye altın kaplama olan başka bir dünya kupası olan ve birebir olarak görülen kopyası verilmektedir.
Her 4 Yılda Bir Kupanın Aslı Şampiyon Olan Takımlara Veriliyor?
4 senede bir yapılan ve günümüzde yapılacak olan Dünya Kupası 2018 karşılaşması, küresel bir boyutu doğrudan etkiliyor. Burada şampiyon olan takımlar, kupayı altından sonra asına sahip olacaklarıdır. Kupa hangi ülke kazandıysa ona verilmektedir. Fakat bir dahaki yapılacak olan 4 sene sonraki Dünya Kupası müsabakalarına kadar gerçek kupa durmaktadır. Ardından ise hangi ülke şampiyon olmuşsa, asıl olan kupa o ülkeye verilecektir. Diğer ülke ise sadece kopyasını almaktadır ki oda 18 ayar altına sahiptir. Temelde bunun yapılmasının sebebi, gerçek kupanın korunmasının amaçlanmasıdır. Çünkü belirli çalınma olaylarının sıklıkla yapılarak, olayların örtbas edildiği tarihte birkaç kez görülmüştür.
Günümüzde ise kupanın verilme düzeninin bu şekilde yapılması, her ülke şampiyon olduğunda gerçek kupaya sahip olmalarına imkan sağlıyor. Ayrıca kupaya herkesin dokunması da yasak olduğundan, bölgenin devlet başkanları gibi önemli kişilerin kupa ile doğrudan temas etmelerine izin verilmektedir.
Kupanın Tasarımı ve Tasarımcısı
Dünya Kupası 2018’de de kabul gören tasarım 1974’de yapılan tasarım ile aynıdır. Silvio Gazzaniga tarafından tasarımı baz alınan ve onun üzerinden üretilen kupa, günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. 18 ayar altından yapılan kupanın maddi değeri de oldukça önemli bir boyuttadır. Tasarımına bakıldığında ise, kupanın taban kısmından gelen spiral yapılı çizgisel hatlar ön olana çıkar. Üst kısmında ise dünyayı saran bu spiraller oldukça iyi bir görsel katılarak düzenlenmiştir. Dünya Kupası altın mı sorusuna yanıt arayanlar için doğrudan altın olduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür. Her açıdan iyi bir düzenlemeye sahip olan kupa, 4 yılda bir önemli mücadeleleri bir araya getirmektedir.
En son 2014 senesinde düzenlenmiş olan Dünya Kupasına 32 takım katılmıştır. 32 ülkenin bulunduğu bu büyük mücadele, 6 kg ağırlığa sahip ve 18 ayar altını barındıran kupa içindir. Eğer ki ülkemizde bu sene önemli başarıları sağlarsa, Dünya Kupası altın mı sorusuna evet diyeceğimiz kupaya sahip olabilir. Bunun içinde gruplardan çıkmak ve iyi bir takım döngüsü içerisinde başarılara da sahip olmak gerekiyor.
Not: Dünya kupasının altın olamayacağını belirten bazı kimyagerler de vardır. 6 kilogram olamayacağı ve tamamı altın olan bir materyalin 70 kilogramı bulabileceğini belirtenlerde vardır.