Futbol spor kategorisinde milli takımlar düzeyindeki en büyük turnuva olan Dünya kupası bu sene Rusya’da düzenlenecek. İlk kez 1930 yılında Uruguay’da düzenlenmiş olan dünya kupası bu seneyle birlikte 21. Kez düzenlenmiş olacak. Normalde 4 senede bir düzenlenen dünya kupası 1942 ve 1946 yıllarında düzenlenemedi. Çünkü o yıllar ikinci dünya savaşının olması nedeniyle birçok ülke bu turnuvaya yanaşmadı. İşte Uruguay’dan Rusya’ya Dünya Kupası Tarihi.
Düzenlenen İlk Dünya Kupası
Futbolda dünyanın en büyük turnuvası olarak kabul gören dünya kupası ilk kez 1930 yılında düzenlenme kararı aldı. O dönemin FİFA başkanı olan Julies Rimet bazı girişimlerde bulundu. Bunun sonucunda milli futbol takımları arasında ilk kez dünya kupası ayarlanmış oldu.
Uruguay’da düzenlenen ilk dünya kupasına 13 takım katıldı. Katılan takımlar arasında düzenlenen maçlarda turnuva şampiyonu Uruguay oldu.
Jose Nasazzi kaptanlığındaki Uruguay finalde Arjantin ile karşılaştı. Maçtan 4 – 2 ile galip ayrılan Uruguay milli futbol takımı düzenlenen ilk dünya kupasının da şampiyonu oldu.
Dünya Kupasının Gelişimi
1930 yılında ilk kez 13 ülkenin katılımıyla Uruguay’da düzenlenen dünya kupasına gelecek senelerde ilgi artmaya başladı. 1934 yılından 1982 yılına kadar düzenlenen her turnuvada ülke sayısı 16 oldu. Sadece bu süreçte 1950 yılında Brezilya’da düzenlenen dünya kupasında yine ülke sayısı 13tü.
1982 yılında 24 ülke dünya kupasında karşılaşmaya başladı. 1998 yılı Fransa’da düzenlenmiş olan dünya kupasında ise ülke sayısı bugün ki gibi 32 oldu.
2026 dünya kupasında ise tam 48 ülke yer alacak. Bu kararın da açıklanmasıyla birlikte dünya kupası tarihinde sistem tam 9 kez değişmiş oldu.
Turnuva Maç Sayıları; Konfederasyonların katılımının dengelenmesi ve organizasyondan elde edilen gelirin yükselmesi amaçlandığı için dünya kupası statüsü sürekli değişti. Bu değişiklikler nedeniyle turnuvadaki toplam maç sayısında da ciddi artışlar yaşandı.
İlk dünya kupasında 18 maç oynandı. 1934 yılında İtalya’da yapılan dünya kupası ise 17 ile en maçın oynandığı turnuva oldu. Ancak bu yıldan sonra sürekli artış gözlemlendi. Sırasıyla Brezilya 1950’de 22ye İsviçre 1954’te 26ya İsveç 1958’de 35e Almanya 1974’te 38e ve İspanya 1982’de ise 52ye çıktı. Günümüzde ise tam 64 karşılaşma oynanıyor.
Dünya Kupası Tarihindeki Şampiyonluklar
21.si düzenlenecek olan dünya kupasında şu ana kadar 20 takım şampiyon oldu. Bu şampiyonluklar konusunda Brezilya 5 dünya kupası şampiyonluğuyla önde gidiyor. İtalya ve son dünya kupası şampiyonu Almanya toplamda 4er şampiyonluğa sahipler.
- 5 Şampiyonluk; Brezilya
- 4 Şampiyonluk; İtalya ve Almanya
- 2 Şampiyonluk; Arjantin ve Uruguay
- 1 Şampiyonluk; İngiltere, Fransa ve İspanya
Brezilya 2018 Rusya Dünya Kupası ile 6. Şampiyonluğunu almak istiyor. Aynı şekilde son dünya kupası şampiyonu olan Almanya da yine turnuvayı kazanmak ve dünya şampiyonluğu sayısını 5e yükselterek Brezilya’yı yakalamak niyetinde.
Dünya Kupasının Ülkelere Kazandırdıkları
2018 yılında Rusya’da düzenlenecek olan dünya kupası 21. Dünya kupası olma konumunda. İlk kez dönemin FİFA Başkanı tarafından 1930 yılında başlatılan dünya kupası tarihi sadece bir futbol resitali sergilemiyor. Buna ek olarak düzenlendiği ülkelerin kalkınması ve gelişmesi için de müthiş bir kaynak konumunda.
Ev Sahibi Ülkelerin Kalkınması; 4 yılda bir kez düzenlenen dünya kupasında ev sahibi ülkeler dünya kupası turnuvasının düzenlendiği 1 aylık süreçte ilgi odağı oluyor. Dünyanın dört bir köşesinden insanlar ev sahibi ülkeye gidiyor. Üstelik maçlar için biletler ya da otellerde kalacak yerler için aylar öncesinden yerler bitiyor. Bu da haliyle ev sahibi ülkelerin gelişmesini sağlıyor.
Buna ek olarak ev sahibi ülkeler dünya kupası düzenlenecek diye yeni stadyumlar inşa ediyor. Bu sayede o ülkedeki futbolda da büyük bir gelişim oluyor. Ülke insanlarının turnuvaya gösterdiği ilgi tüm dünya tarafından izleniyor. Böyle ulusal bir gelişim de gerçekleşmiş oluyor.